Знайте си емоджитата

Оценете
(3 гласа)

Комуникацията - Част 1

Не е ли вярно, че това, което виждаме първо, са емотиконите и чак след това четем текста? Не е ли вярно, че на базата на емоджитата можем да предскажем темата? Значението на текста? Или дори понякога въз основа на тях да решам дали искаме да я прочетем, или не? Решихме, че трябва да разгледаме тази тема днес.

Това е поредица от статии за това как марките общуват с техните целеви групи. Решихме да проучим употребата на емотикони, използването на въпроси и тяхната същност и много други. 

Въведение

И един интересен факт преди това. Знаете ли, че повечето статии започват с въпроси? Не забравяйте да проверите това тук! Сега, нека продължим ...

Ние сме свикнали да използваме, виждаме и разбираме емоджитата. Това е начинът, по който предаваме посланието си на нашите приятели, членове на семейството и т.н. И точно както глухонемите използват знаци за общуване, ние използваме идеограмите и усмивките. Макар и да не е истински език, поставяйки ги в „изречение”, те стават почти като истински! Опитайте да прочетете това: ???.

Използваните емотикони са: лице на котка, оранжево сърце, парче месо. Котките обичат месото. Толкова просто.

Какво анализирахме

Анализирахме 59 текстови съобщения (и нас ни дразни) с общо 10'420 символа и видяхме много emoji-та - някои използвани правилно, а други - не. Наблюдаваните постове идват от марки от категории като: Дрехи, Храна, Аксесоари, Работа / Работа в чужбина, Развлечения, Дом, Технологии, Курсове / Образование, Козметика и какво ли още не.

Въпреки че е забавно да се използват, те понякога стават безполезни, и както е казано по-горе, ако са неправилно използвани, съобщението изведнъж става много неясно. Общо 21 от публикациите изобщо нямат емотикони. Това е по-малко от 36% (по-точно 35,59%). Трябва да кажем, че усмивката от двоеточие и скоби (:)) не се счита за такава.

Използваните емотикони се различават много. От искри и лица до сърца, бели  удебелени човки (за вярно) и показалци, сочещи направо. Идентифицирахме 63 различни emoji-та и общо 83 повторения от тях. Ако сметките са верни, това означава, че 2.81 emoji-та, почти 3, се използват на пост, или по един емотикон на всеки 125.54 символа. Уау, беше време да поставим емотикон тук. ?Това изглежда добре, почти в контекста.

Беше интересно да се види как използването на емотиконите се различават между категориите. Както може да се види от графиката, при рекламирането, категорията на дрехите показва впечатляващи резултати с множеството използвани emoji-та - двойно и над резултатите на Дом, предходната категория.

Графика 1. Използване на Emojis в различни категории

Know your emotions

Знайте си емоджитата

Emojipedia е чудесен начин да проверите смисъла на вашите emoji-та. Знаете ли, че този символ не е нищо друго, а символ на гняв? Намерихме го в пост за облекло, но какво искаха да направят маркетолозите?

Изводи

Ако сте марка за облекло и искате да популяризирате продуктите си във Facebook, най-добре е да се съсредоточите върху други неща, а не да използвате толкова много емотикони. Това е така, ако не искате да бъдете част от всички други, които го правят, и да се загубите в постовета на други хора, които виждат всеки ден. Ако сте нещо друго, отново не разчитайте само на емотикони. Можете да ги използвате, но има много по-интересни начини да привлечете вниманието на потребителите.

Но и в двата случая трябва да знаете емотикони си. Направете вашето съобщение (пост) просто и ясно, използвайте идеограмите и усмивките по интелигентен начин и не попадайте в този капан, където всички използват удивителни знаци, големи букви и emoji-та! ? Повечето хора смятат, че това не е професионално и по някакъв начин - скучна маркетингова тактика. Дайте на хората реална стойност, продукти с изключително качество и повече, отколкото очакват от гледна точка на услугата.

 

В случай, че искате да научите повече за най-влиятелните начини да впечатлите и да получите емоции на вашите постове, прочетете другите ни статии!