Как да задаваме въпроси?

Оценете
(1 глас)

Чудехме се как марките общуват с хората, които ги следват във Facebook. Питат ли ги как минава тяхната сутрин? Или питат дали им харесва новият продукт? Ето така стигнахме до тези разкрития, които може да очаквате да се развият в следващи части.

Въведение

За да разберем как марките общуват с хората, които ги харесват и следват във Facebook, анализирахме данни за

  • 63 марки във Facebook
  • с общо 66 спонсорирани публикации, от които 59 текстови.
  • Периодът на публикуването им - 13 юни 2018 г. до 6 декември 2018 г.

Какво намерихме?

Когато става въпрос за препинателни знаци, от 59 реда текстови данни, намираме, че най-много се използват точки (в 44 публикации) , докато въпросителни се появяват в 12 публикации. На този етап бяхме любопитни дали въпросителните са предназначени да започнат диалог. Но първо ще представим от къде идват тези въпроси.

На тази кръгова диаграма можете да видите пропорцията на въпросите в различните категории. Категориите, които не се показват в нея, съдържат марки, които не задават никакви въпроси.

Тук, отляво, можете да видите какво е разпределението на въпросите между различните категории. Виждаме, че дрехите (23,1%), козметиката (23,1%) и курсовете / образованието (23,1%) са първите три категории, които имат най-много въпроси. Те съставляват 69,3% от всички въпроси. Това е много!

Ако сте прочели предишната ни тема - Знайте си емоджитата, ще видите отново, че както при emoji-тата, първите две категории (дрехи и козметика) могат да се разглеждат повече като женски продуктови категории. Мъже, вие знаете за какво говорим… Курсовете, от друга страна, са повече към категория мъже-жени и за кратко спират последователността на чисто женските, след което отново аксесоарите и храната заемат мястото след тях на 4-то и 5-то място.

За да докажем, че идеята мъжко-женско е вярна, можем да приложим тази логика например към телевизионните предавания. Ако сегментираме телевизионната аудитория според техния интерес, тогава можем да категоризираме предаванията в четири категории - според възрастта им (по-млади, по-възрастни) и според пола им (жени и мъже).[1] Например в сегмента, където преобладават по-възрастните жени, интересите са: семейство (8%), изкуство и култура (7%), здравословен начин на живот (7%), дом (8%).[2] Самоусъвършенстването, тук можем да кажем Курсове / Образование, е в сегмента, наречен „други”. Техниката и излетите сред природата (7%) и Пари и природосъобразни продукти (7%) са изцяло към категорията на “възрастни мъже”.

Сега можете да видите в следната таблица броя на публикациите и значението, което остава зад идентифицираните въпроси.

Таблица 1. Значение зад въпросите

N

Значение

# публикации

1,

показващи отговора

5

2

готови ли сте

2

3

пробвахте ли

1

4

желаете подаръци

1

5

какво за вас

1

6

какво искате

1

7

защо не опитате

1

 

Общо

12

Почти половината от въпросите се използват като основа за марките да поставят акцент върху качествата, ползите от своите стоки / услуги и да ги представят като решения на различни проблеми. Това е, когато смисълът на въпроса е „да се покаже отговорът“. Фирмата може да се надява хората, които имат проблеми в тази област, да се натъкнат на този пост.

Друг смисъл зад въпросителния знак е „готови ли сте“. Това е, когато марката пита потребителите във Facebook дали са готови за новия продукт, който ще им бъде представен. Друг смисъл е, когато фирмата проверява дали са готови за експерименти и нови преживявания.

Можем да заключим, че макар и компаниите в категорията дрехи и козметиката и курсовете / образователните категории да задават въпроси най-много, те не инициират истински диалог. Те искат само да представят своите продукти (стоки и услуги) и ползите, които имат.

За да докажем това, можем да дадем пример с два различни начина за предаване на услугата “маникюр”. Видяхме една страница във Фейсбук със сходни текстове като следния, многократно част от всяка една публикувана снимка - „Тъмно червен със снежинки и коледни слайдери“, или „Нежно розово с блясък“, или „обикновен френски маникюр с бял цвят и неутрална база”. Наистина ли, дълбоко в себе си, се интересувате от това ?! Кога ще се нуждаете от това? Не можеш да си спомниш това име, когато отидеш там и казваш, че харесваш това и онова. По-вероятно е да направиш скрийншот или да свалиш снимката, за да покажеш какво точно искаш. И не е ли това почти като тайна за една компания? Защо да споделяте такава информация с вашите конкуренти? Не е ли крайният резултат най-важен за клиента?

В другия случай друг маникюрист не пише на всяка отделна снимка. Това позволява на хората да говорят за онези неща, които им харесват или не. Когато пишат обаче, казват нещо подобно: „Не всеки е с червен цвят за Коледа. Ето нещо различно…”,„ Когато използваме същия цвят на ноктите с нашата рокля… ”Това подтиква към диалог и гарантира повече харесвания и интереса на обществеността!

Ключови поводи за изводи

Уверете се, че не сте в още един капан, точно като с емотиконите. За да осъществите истински диалог с клиентите си, трябва първо да идентифицирате това, от което наистина се нуждаят и какъв е техният стил на комуникация. Също като в книгата на Тони Джери - Животът е поредица от презентации, един от “вокалните” елементи се състои от използваните думи и фрази. - Важно е “не толкова съдържанието на посланието ти, колкото начина, по който го казваш”.

[1] Катранджиев, Хр,  Медиапланиране на рекламната кампания, Икономически университет, 2008, с. 87; адаптиран от: Франк,М. Грийнбърг, РмСегменти от телевизионна аудиторияпосветена на интереса,, вестник за рекламни изследвания, октомври 1979 г., стр.43-52

[2] .

Още в тази категория: Знайте си емоджитата »